Controle door de Inspectie SZW voor het veilig werken met Rolsteigers
Controle door de Inspectie SZW voor het veilig werken met Rolsteigers.
Het najaar van 2020 gaat de Inspectie SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) controleren op veilig gebruik van rolsteigers. De aandacht zal voornamelijk gevestigd worden op zelfstandigen (ZZP’ers), midden en klein bedrijven (MKB) met maximaal 10 medewerkers en kleinere bouwplaatsen. Zowel nieuwbouw, renovatie en onderhoudsprojecten van bouw, industrie, aannemers, schilders, stukadoors en installateurs kunnen bezocht en gecontroleerd worden.
Ongevallen met steigers
Jaarlijks vallen er gemiddeld twee doden en tientallen gewonden met blijvend letsel door een ongeluk of val van een rolsteiger. Vooral bij kleinere bedrijven komen in verhouding meer ernstige ongelukken voor. Mocht er bij de inspectie sprake zijn van gevaarlijke situaties of valgevaar dan legt het ministerie de werkzaamheden per direct stil en volgt er een onherroepelijke boete.
Risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
Om de veiligheidsrisico’s te beperken is het wettelijk verplicht voor ieder bedrijf om een schriftelijke Risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben met aansluitend een Plan van Aanpak (PvA). Als tijdens de controle blijkt dat deze documenten niet volledig zijn zal er een waarschuwing worden afgegeven. Bij het niet aanwezig zijn van de inventarisatie, evaluatie en het plan wordt er direct een boete opgelegd.
Handleidingen Rolsteigers
Valgevaar van een steiger ontstaat vaak door verkeerd gebruik van de materialen, het niet volgen van de handleiding en het niet correct opvolgen van de veiligheidsmaatregelen. De handleiding geeft instructies voor het opbouwen en veilig gebruiken van de Euroscaffold rolsteigers. Dit is belangrijk voor het optimaal functioneren van de steiger. De gebruiker is verantwoordelijk voor het aanwezig zijn van de handleiding op de bouwplaats tijdens de opbouw en de werkzaamheden.
De gebruiker en/of de personen die de rolsteiger opbouwen dienen de handleiding te hebben gelezen en begrepen. De handleidingen en gebruiksvoorschriften van de rolsteigers, kamersteigers, ladders en trappen staan zowel op deze website: Rolsteiger Certificaten Steiger & Ladderspecialist.
Normeringen & certificaten
Alle (rol)steigers op Steigerladderspecialist.nl zijn gecertificeerd volgens de NEN-EN 1004, NEN-EN 1298 rolsteiger normen en TÜV. De NEN-normeringen staan voor de Nederlandse norm.
Voldoet de Nederlandse norm ook aan de Europese normen, dan wordt deze NEN-EN genoemd.
De NEN-EN 1004 norm richt zich vooral op de constructie en uitvoering van de rolsteigers. Hierin worden onder andere de afmetingen, materialen, belastingen, veiligheid en prestatie-eisen genoemd.
In de NEN-EN 1298 norm staat beschreven dat er een gebruikershandleiding in de Nederlandse taal beschikbaar moet zijn waarin benoemd wordt: algemene informatie zoals de maximale opbouwhoogte en belasting, de juiste manier van opbouwen en afbreken, de configuraties en het gebruik.
Tevens dient de periodieke inspectie, beheer en onderhoud beschreven te staan. De TÜV staat voor aantoonbare betrouwbaarheid van de organisatie, de werkprocessen, producten en arbeidsmiddelen.
Arbowet
De Arbo heeft enkele richtlijnen en verplichtingen voor het veilig werken met rolsteigers om de veiligheid van personeel te kunnen waarborgen.
Verplichtingen met rolsteigers volgens de Arboregeling:
- Opbouw en gebruik volgens de handleiding van de fabrikant
- Randbeveiliging op heuphoogte vóór het betreden van het steigerplatform
- Maximale werkhoogte (binnen tot 12 meter, buiten tot 8 meter)
- Verplichte jaarlijkse veiligheidskeuring rolsteiger en onderdelen
Rolsteiger (onderdelen) keuring
Sinds de invoering van de Arbowet is het periodiek keuren van klimmaterieel voor professioneel en bedrijfsmatig gebruik verplicht. De NEN-EN 1004 keuring is een visuele inspectie van rolsteiger en de onderdelen.
Ook de VCA checklist eist een jaarlijkse keuring van klimmateriaal. Steiger & Ladderspecialist heeft professionele keurmeesters in dienst die klimmaterialen volgens alle geldende normen inspecteren en eventueel repareren. Dit kan in de fabriek of op elke gewenste locatie.
Na de keuring ontvangt u een keuringsrapport met de resultaten. Al het goedgekeurde materieel wordt duidelijk gemarkeerd door middel van een sticker met daarop de uiterste datum waarop het materiaal opnieuw gekeurd dient te zijn. Particulieren zijn niet verplicht het materiaal te laten keuren, dit raden wij echter wel aan.
Contact voor meer informatie
Wilt u meer info ontvangen of heeft u nog vragen over het veilig werken op hoogte met rolsteigers? Ons team van specialisten geven u graag advies over de geldende regels, aan welke richtlijnen / verplichtingen u als werkgever dient te voldoen en bieden hulp bij het correct opbouwen van de middelen.
Tevens zijn zij op de hoogte van de juiste omgangsvormen van rolsteigers en kunnen u tips geven.
Sales Team Steiger & Ladderspeicalist Sietse booi, neemt u contact op?.